קיובייס 10: כל היתרונות של הגרסא החדשה

קיובייס 10

קיובייס 10, הגרסה האחרונה של פלטפורמת ההפקה הפופולרית מבית Steinberg, הביאה עמה מגוון שיפורים ופיתוחים ייחודיים.

קיובייס היא תוכנה בת כמעט 30 שנה שהציבה, וממשיכה להציב, סטנדרטים מקצועיים בעולם האודיו הדיגיטלי. הידע והניסיון הרבים שנצברו ב-Steinberg מאפשרים לחברה להתאים את התוכנה לתפעול אינטואיטיבי עבור מוסיקאים, מפיקים, יוצרים וטכנאים בכל הרמות, הסגנונות נקודות התקציב. גם הגרסאות הפשוטות וה-"מוגבלות" ביותר של התוכנה כמו קיובייס Artist או Elements מספקות ארגז גלים מקיף להפקת מוזיקה עם יחסים מעולים של עלות מול תועלת.

 Steinberg מקשיבה, לומדת ומיישמת בקשות של משתמשים במהלך שלושים השנה האחרונות. בין הבשורות בגרסא האחרונה יכולת עבודה עם סטנדרטים חדשים כמו MIDI Polyphonic Expression ושיפורים רבים בנוחות וזריזות של זרימת העבודה שלא היו קיימים בגרסאות הקודמות וחלקם אינם קיימים בתוכנות מתחרות.

פיתוחים עיקריים

קיובייס 10 תומכת עתה בתצוגה ברזולוציה גבוהה (HiDPI), כך שעבודה על מסכי 4K או רטינה תהיה חוויה מהנה. ממשק המשתמש על שלל חלונות התוכנה הפך לכהה יותר וקל לתפעול בסביבות תאורה שונות ופחות "מעייף" את העיניים.

מרבית החלונות והתפריטים, ממשקי האפקטים והכלים הווירטואליים VST עברו רענון ושיפור ממשק המשתמש. קיובייס 10 מציעה שפה גרפית עשירה ואינפורמטיבית שתהיה ברורה מהשנייה הראשונה למשתמשים ותיקים וחדשים כאחד.

מהתרשמות ראשונית מהתוכנה, מעבר לחידושים הצליחה Steinberg להדביק כמה פערים ויכולות חסרות מול תוכנות אחרות מהמובילות בשוק.

הגדרת Side Chain בתוך ה-Strip

קיובייס 10 מציעה כעת את האפשרות להגדיר את הסיגנל של Side Chain Compressor מערוץ אחד. לדוגמא, ליצירת אפקט "Ducking" של ערוץ הבס מערוץ תוף ה-Kick. בפתיחת אפקט קומפרסור על ערוץ הבס, ניתנת האפשרות לבחור מתוך תפריט את מקור הצליל שיפעיל את  ה-Side Chain Compressor לעומת גרסאות קודמות של קיובייס בהן נדרש להגדיר את אותו בערוץ הבס וערוץ הקיק בנפרד. 

ייבוא ערוצים ואפקטים מפרויקטים שונים 

לעיתים נוצר צורך בפרויקט קיים להשתמש בטמפלט, מספר ערוצים ( Group או Folder Tracks)  או שרשראות אפקטים מפרויקטים אחרים. מגרסה 10, ניתן להעביר ולייבא אלמנטים שונים מפרויקטים שונים לפרויקט אחר. 

כלי מאד אפקטיבי (במיוחד למשתמשים ותיקים) לעבודה עם קיובייס 10 בהופעה חיה, דוגמא פשוטה לשימוש היא יצירת PLAYLIST שלם של הופעה בפרויקט אחד  במקום פתיחה של כל פרויקט בין השירים

הקלטת תפקידי MIDI בכל רגע נתון

במסגרת השלמת הפערים של Cubase עם פונקציות של תוכנות מובילות בשוק כמו Ableton או Logic, כל ערוצי ה-MIDI "מנוטרים" על ידי התוכנה בכל זמן השימוש בתוכנה. באופן הזה היא מסוגלת להשמיע את תפקיד ה-MIDI  שהתנגן בערוצים גם אם כפתור ה-Record לא היה לחוץ.  כלומר, שום ביצוע או רעיון מעניין לא הולך לאיבוד.

יצירת כפתורי מאקרו

כפתורי מאקרו הם למעשה קיצורי דרך לשליטה על פרמטרים שונים של הממשק, בין אם מדובר ב-Cutoff של סינתיסייזר וירטואלי או מכוון לשליטה ב-Panning.

יתרון בעבודה עם כפתורי מאקרו הוא שהם ניתנים למיפוי למקלדות שליטה ובקרי MIDI שונים ובכך מאפשרים לרכז בממשק את כל הפונקציות הדרושות לכם.

ייצוא וידאו

הרשתות החברתיות וספקי המדיה חושפים אותנו לתכנים רבים, חלקם איכותיים יותר וחלקם איכותיים פחות. ההתפתחויות הטכנולוגיות באמצעי הפקה, שיתוף וצפייה של תכני וידאו הביאו לעלייה בסטנדרטים הקשורים לאיכות היצוא.  קיובייס 10 מאפשרת יצוא וידאו עם אודיו לקבצי MP4 בעלי קידוד וידאו H.624 ואודיו 48/44 – 16.

מנוע תיקון זיופים מעודכן

צוות הפיתוח של Steinberg בהחלט שיפר את רמת השליטה וקלות השימוש במנוע תיקון הזיופים המתקדם של החברה, VariAudio 3.

בקיובייס 10, עם הפעלת VariAudio 3 על ערוץ הדרוש תיקון, יסרק תוכנו אל התוסף. בסיום הסריקה יוצג גל הקול שנותח בממשק עם אחד עשר כלים שונים לביצוע התיקונים הנדרשים.

בנוסף, מנוע ה-VariAudio 3 מציע יכולות כמו ביצוע Quantize אוטומטי על גובה הצליל, תיקון נקודות שיא בפילטר (Formants) ושליטה על עוצמת התוכן. הכלי מאפשר יצירת אוטומציות מפורטות ומדויקות בכל הקשור לדינמיקה בהקלטות שירה.

Steinberg מתחרה בתחום זה מול מתחרות רציניות מאוד כמו Celemony ו-Antares, לתוכנות שלהן יכולות גבוהות בכל הקשור לניתוח ותיקון תוכן מונופוני. קיובייס 10 לעומתן, עם מנוע ה-VariAudio 3, אינה נופלת ברמתה מתוכנות תיקון הזיופים המובילות בשוק.

ממשק לתיקוני תזמון

קיובייס בגרסאותיה הקודמות הציעה סינכרון BPM של Loop או קטע אודיו ל-BPM של הפרויקט בעזרת Sample Editor, עם כלי VariAudio ו-Hitpoint שלה.

בקיובייס 10 מציגה Steinberg כלי נוסף בשם "Audio Alignment Panel" בו ניתן להגדיר ערוץ "Master" ועל פיו לבצע מתיחת זמן עבור ערוץ יחיד או מכלול ערוצים. אופן הפעולה הזה מזכיר במידה רבה את שיטת ה -Master/Slaveב-Ableton.

יתרונות השימוש בפיתוח זה יבואו לידי ביטוי בעיקר בהקלטות כלי נשיפה, מספר ערוצי גיטרה וכמובן, תופים. ב-Audio Alignment Panel ניתן להשתמש באופן ידני או אוטומטי. ניתן להגדיר את מידת ההשפעה של התיקון האוטומטי לאחר מכן בעזרת תיקון ידני, על מנת להגיע לתוצאות טובות ומדויקות אפילו יותר.

MixConsole

גל שיפורי הנראות והיעילות בממשקי קיובייס 10 לא פסח על המיקסר המובנה של התוכנה, ה-MixConsole. נתוני הקומפרסור של הערוץ, למשל, ניתנים להצגה מהירה בלחיצה על האות E וניתן  עתה להעביר ערוצים לרוחב הקונסולה בגרירתם משיטחה האמצעי של הרצועה וכדומה. 

החידוש העיקרי של MixConsole בקיובייס 10 הוא כפתור ה-Snapshots, פיתוח חדש ויעיל של החברה המאפשר Recall מלא של המיקסר, בנוסף לאפשרות History לשחזור סצינות שהייתה קיימת גם בגרסאות קודמות. ניתן לבצע לכידה והעלאה,  מחיקה ושינוי שם של עד עשרה Snapshots. שימוש מתקדם יותר בכלי זה מאפשר להגדיר שחזור של חלקים שונים מ-Snapshot שונים לפרויקט וביצוע A/B Test של אפקטים על ערוצים שונים וערוץ המאסטר.

תוספים משופרים

Steinberg לא חסכה במשאבים והציגה כמה שיפורים משמעותיים בגזרת האפקטים וכלי הנגינה הוירטואליים המגיעים יחד עם התוכנה. נסקור כמה מן הבולטים שבגרסת קיובייס 10:

  • Spectral Comparison EQ – התנגשות בין תדרים של ערוצים שונים במיקס והפרדה לקויה ביניהם מביאה לתוצאות פחות טובות ובדרך כלל תהפוך את שלב המיקס לתהליך מסובך ולא מהנה. כדי להימנע ככל האפשר ממצב זה, קיובייס 10 מאפשרת להראות בממשק EQ יחיד חיווי גרפי של תדריהם של עד שני ערוצים בו זמנית (Spectrum Analyzer). פונקצייה זו מאפשרת, למשל, לפתוחח EQ לערוץ הבס, להגדיר לתוכנה להראות בממשק ה-EQ של הבס חיווי גרפי גם עבור תדרי ה-Kick וכך להבין ביתר קלות מהם התדרים החופפים בכל נקודה בשיר. כלי מצוין למתחילים שמציע חיסכון זמן משמעותי גם לותיקים יותר.

  • MultiTap Delay – אפקט יצירתי ומעניין עם 8 יחידות Delay, כאשר כל אחת ניתנת לסנכרון ל-BPM של הקטע ומסוגלת להפיק החזרים ביחידות זמן שונות עבור אחד מהשמונה. ה-MultiTap Delay מאפשר להגיע לתוצאות עם אופי מאד וינטג' בשימוש פשוט ויצירה של אפקט Delay עם תוצאות מאד מורכבות ומענינות. פנו כמה שעות לניסיונות – אם משהו מוצא חן בעיניכם, ניתן להשתמש ב-Snapshot או לשמור את ההגדרות כ-Preset.

  • Padshop 2 – הסינטיסייזר הגראנולארי (Granular) של קיובייס, שהפך לכלי חביב על יוצרי אמביינט ו-Chillout רבים, כולל כעת מספר שיפורים ויתאים לכל פרויקט הדורש תפקיד Pad מעניין או Drone עמוק, מורכב, מלא רבדים ותנועה.

  • Groove Agent SE5 – גרסת ה-Lite של Grove Agent 5 מגיעה יחד עם כל הגרסאות של קיובייס 10 ומציעה תכנים חדשים ומרשימים באיכות צליל גבוהה. בספריית הדגימות תמצאו חידושים כמו הגדלת טווח ה-Velocity Layers לעד 32 שכבות ויצוא של "הערוצים" השונים מתוך Groove Agent למיקסר של הפרויקט כערוצים נפרדים, כולל אפקטים. 

  • MIDI Polyphonic Expression – קיובייס 10 מעדכנת את יכולות ה-MIDI של הסדרה עם תאימות ל-MIDI Polyphonic Expression – (מספר הוראות MIDI המועברות ומבוצעות בו-זמנית (עבור גרסאות Artist ו-Pro בלבד). התוכנה מאפשרת עבודה עם אביזרי שליטת MIDI פוליפוני כמו ROLI SEABOARD, SENSEL, KMI QUNEXUS ועוד הפועלים בשיטה זו. ה-MPE צוברת פופלריות בקרב מפיקים ומעצבי סאונד מסביב לעולם ומקבלת ביטוי בנגינה עם Padshop 2 או Retrologue. ספריית ה-Presets של כלים אלו מציעה מגוון רחב של צלילים העושים שימוש נרחב ב-MPE.

לסיכום

קיובייס 10 מבית Steinberg היא תחנת עבודה עצמאית להפקת אודיו המציעה פתרונות וכלים חכמים ליצירה בנוסף לכלי עבודה מדוייקים, יעילים וחוסכי זמן למקצוענים.